Mistä niskakivut johtuvat? Miksi niska on jumissa?

Onko sinulla ollut niskakipuja? Et ole yksin sillä niska- ja hartiakipuja esiintyy noin yli 50%:lla aikuisväestöstä. Siltä usein tuntuu, mutta harvalla perimmäinen ongelma on kuitenkaan se, että vain niskat olisivat jumissa. Mistä on kyse? Niskakipujen syynä voi olla jatkuva lihasjännitys, joka johtaa verenkierron heikkenemiseen ja hapen puutteeseen, joiden seurauksena niska voi kipeytyä.

Miksi niska on kipeä?

Niskakivut ovat harvoin merkki mistään vaarallisesta. Pitkään jatkuneen niskakivun sekä yhä uudelleen ja uudelleen kipeytyvän niskan syynä on usein fyysisiä ja psyykkisiä tekijöitä. Staattiset työasennot ovat yksi keskeisimmistä tekijöistä yhdessä vapaa-ajan kuormituksen kanssa. Meistä jokainen viettää aikaa puhelimella, osa enemmän ja osa vähemmän. Usein työ on fyysiseltä kuormittavuudeltaan samanlaista päivästä toiseen. Vaikka puhelimella ja tietokoneella oleminen ei ole hetkellisesti voimakasta kuormitusta, pitkään jatkuneena kuormitus on merkittävää.

Kehon eri kudoksilla on eri tehtävät. Luiden ja nivelten tehtävä on kannatella kehon painoa. Lihasten tehtävät jakautuvat kahteen: toisten tehtävä on osallistua kehon tukemiseen, toisten tehtävä on tuottaa liikettä. Pitkään kestävissä staattisissa asennoissa lihasten tehtävät voivat mennä sekaisin, toiset lihakset joutuvat jatkuvalle kuormitukselle ja osa lihaksista eivät ole aktiivisia.

Lihasepätasapainossa niskan alueen lihasten tehtävät sekoittuvat. Kehomme on koostettu ns. pinnallisista lihaksista ja syvemmällä olevista ns. tukilihaksista. Pinnallisten lihasten tehtävä on tuottaa liikettä. Nämä lihakset ovat monille tuttuja. Pinnallisiin lihaksiin lukeutuvat muunmuassa hauislihas, jalkojemme suuret lihakset sekä hartioiden epäkäslihas. Tukilihasten tehtävä on ylläpitää asentoa. Niiden kuuluu olla aktiiviset silloin, kun olemme paikallaan.

(Gilroy ym. Atlas of Anatomy 37.9 A, 37.10 B)


Lihasten tehtävien sekoittuessa tukilihakset eivät jaksa pitää asentoa yllä ja pinnalliset lihakset joutuvat olemaan aktiivisia silloinkin, kun niiden ei pitäisi.

Mitä niskassa tapahtuu, kun sitä venyttää?

Ensimmäisenä ajatuksena usein on venyttää lihaksia, koska ne tuntuvat olevan jumissa. Niskakivuissa tärkeintä on löytää pään optimaalinen asento ja vahvistaa heikkoja tukilihaksia. Eli pelkän venyttämisen sijaan lihaksia pitäisi myös vahvistaa.

Määritetään sana venyttely paikallaan tehdyksi staattiseksi venyttelyksi eli niska pidetään jossakin tietyssä venyneessä asennossa paikallaan. Venytellessä niskaa lihaksen pituus pitenee ja lihas venyy. Venytyksen sietokyky voi kasvaa, mikä ei yleensä auta pääsemään ongelmasta eroon. Venyttely voi tuntua hyvältä, kun supistuneen lihaksen pituus hetkeksi pitenee. Venyttelyn positiivinen puoli on lähinnä vain niskan asennon muuttuminen.

Aktiivinen liikkuvuusharjoittelu, jossa ihminen käy aktiivisesti oman liikkeensä aikana eri asennoissa tekee saman efektin kuin venyttely: lihaksen pituus pitenee. Lisäksi samanaikaisesti vastalihas kevyesti aktivoituu eli supistuu. Liikuttaessa kehoa myös verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat. Aktiviinen liikkuvuusharjoittelu aktivoi lihaksia ja tuo lihaksille happea, jonka seurauksena mieli virkistyy ja kuormittuneet lihakset saavat huoltavaa liikettä. Olemme todenneet asiakkaillamme aktiivisen liikkuvuusharjoittelun huomattavasti tehokkaammaksi kuin venyttelyn.

Hieronnalla hoidetaan usein niskakipuja – mutta mikä on paras tapa hoitaa niskakipuja?

Moni käy hieronnassa, koska on niskakipuja. Hieronnan jälkeen olo onkin usein parempi ja tuntuu, että niskakipu on hoidettu. Hieronta auttaa niskakivun oireisiin eli kiputiloihin, koska rasittuneena olevat pinnalliset lihakset saavat käsittelyä, jonka seurauksena niskan alueella verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuu ja lihakset rentoutuvat. Todennäköisesti jonkin ajan kuluessa niska jälleen kipeytyy, koska tukilihakset ovat edelleen yhtä heikot kuin ennen hierontapöydälle saapumista ja niskan alueelle kohdistuu virheellistä kuormitusta.

Niskakivuista on mahdollista päästä kokonaan eroon, mutta se vaatii aktiivisuutta. Useiden suomalaisten ja ulkomaalaisten tutkimustulosten perusteella niskakivuissa paras hoitokeino on niska- ja hartiaseudun lihasten oikeaoppinen voimaharjoittelu. Säännöllinen harjoittelu pitää aineenvaihduntaa yllä ja vahvistaa heikkoja tukilihaksia sekä korjaa pään asentoa. Niska- ja hartiaseudun voimaharjoittelussa kyse on pitkälti liikkeistä, joita on hyvä tehdä säännöllisesti, jopa päivittäin ja kerrallaan vain noin 15min. Kyse ei ole hikoilevasta kuntosaliharjoittelusta vaan ennemminkin kevyistä arkirutiineista. Vahvistavia liikkeitä saat fysioterapiasta.

Niskakipuiselle liikkuvuuden lisäksi voimaharjoittelua

Aktiivisen liikkuvuusharjoittelun lisäksi niska- ja hartiaseutu kaipaavat voimaharjoittelua. Liikkuvuusharjoittelu tekee hyvää paikallaanolon vastapainoksi, mutta se ei varsinaisesti vielä vahvista lihaksia, joiden täytyy kannatella noin 4kg:n päätä koko päivän. Niska- ja hartiaseudulle on olemassa niskaa vahvistavia harjoitteita, mutta useamman kohdalla tärkeämpää on lähteä liikkeelle isoista kokonaisuuksista eli kokonaisvaltaisista ylävartalon voimaharjoitteista. Jos haluat neuvoja ja ohjausta omaan sali- ja voimaharjotteluusi, ota yhteyttä personal trainereihimme.

Myös hyvä keski- ja ylävartalon voima auttavat jo niskakipuihin. On tärkeää huomioida, että vaikka kuinka paljon vahvistaisi niskan lihaksia, ongelma ei välttämättä ratkea jos rintaranka on jäykkä tai tuki lantion alueelta on heikko. Niskan asento muuttuu usein jo sen mukaan, miten vartalomme asentoa muutetaan. Jos rintarangan ojennus- ja kiertoliikkuvuudet ovat heikentyneet, on liikkeelle lähdettävä näiden alueiden liikkuvuuden kehittämisestä. Osa yläselän alueen lihaksista voi olla päätteellä työskentelystä venyneessä tilassa, jolloin niillä olisi syytä tehdä aktivoivaa voimaharjoittelua.

Muista siis jatkossa ettet vain venyttele niskan lihaksia, vaan pidät pään asennon hyvänä ja vahvistat heikkoja tukilihaksia. Kokeile alla olevia tukilihaksia vahvistavia harjoitteita. Alussa voi jopa olla, että niska tuntuu kipeämmältä ja raskaalta, koska vahvistat heikkoja tukilihaksia. Lihas on aina väsynyt lihasvoimaharjoittelun jälkeen. Säännöllisesti tehtynä niska kuitenkin voi paremmin.

Millainen voimaharjoittelu sopii niskakipuiselle?

Voimaharjoittelun ei tarvitse olla pelkästään tai välttämättä ollenkaan kuntosaliharjoittelua. Toki kuntosalilla voidaan tehdä tietyillä lihaksilla tarkempaa vahvistavaa työtä, jolla on positiivisia vaikutuksia. Jo monet liikuntaharrastukset, kuten sauvakävely, hiihto, uinti, pallopelit tai kamppailulajit auttavat niskakipuista. Tärkeintä on tehdä voima- ja liikkuvuusharjoittelua säännöllisesti ja välttää pitkään paikallaaoloa. Niskakipuisen on syytä pysyä liikkeessä.

Olemme koostaneet Uuden ajan kehonhuolto-oppaan toimistotyöntekijälle, joka sisältää tietoa ja käytännön harjoitteita. Opas on ilmaiseksi ladattavissa.

Oppaan sisältö:

  1. Miksi toimistotyö voi aiheuttaa kipuja ja vaivoja?
    Kiristyvätkö lihakset ilkeyttään? Miksi staattinen istuminen voi johtaa esimerkiksi päänsärkyyn?
  2. Kehonhuolto työpaikalla
    Työpaikalla voit tehdä paljonkin asioita, jotka toimivat tasapainona toimistotyölle. Sisältää kolme eri ohjelmaa, jotka auttavat ja ennaltaehkäisevät tyypillisiä vaivoja
  3. Kehonhuolto kotona
    Vaikka kotijumpat eivät muuta sitä, mitä tapahtuu töissä, ne voivat olla juuri sitä mitä kehosi kaipaa työpäivän jälkeen. Sisältää kolme ohjelmaa kotona tehtäväksi
  4. Stressin ja kuormituksen hallinta
    Stressi ja kuormitus voi ilmentyä fyysisinä oireina – esimerkiksi niska- tai alaselkäkipuina. Luvussa käydään läpi, miten voit arvioida kuormittuneisuuttasi sekä vähentää sitä
  5. Harrastukset
    Harrastukset palvelevat niin fyysistä kuin psyykkistäkin terveyttä. Luvussa esitellään muun muassa 10 parasta toimistotyötä tasapainottavaa liikuntaharrastusta

Varaa aika

Nopea ja helppo nettiajanvaraus – katso vapaat ajat haluamallesi työntekijälle ja toimipisteelle

Siirry ajanvaraukseen

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Verkkokaupassa monipuoliset maksutavat