Kuntosaliharjoittelijan olkapää – Fysioterapeutin 10 parasta liikettä
Olkapäävaivat ovat yksi yleisimmistä syistä tulla fysioterapiavastaanotolle. Usein taustalla on jokin liikuntaharrastus tai työtehtävä, jossa olkapää on alkanut oireilemaan. Olkapää kipeytyy usein kuntosalilla, mutta tämä ei suinkaan tarkoita, että voimaharjoittelu tekisi hallaa olkapäälle – päinvastoin! Kuntosalilla voi tehdä paljon liikkeitä, jotka tekevät olkapäälle hyvää.
Olen koonnut 10 parasta olkapääliikettä kuntosaliharjoittelijalle. Nämä sopivat olkapäävaivojen ennaltaehkäisyyn, mutta voivat auttaa myös oireilevan olkapään kanssa. Muistathan, etteivät liikkeet korvaa vastaanottokäyntiä. Jokainen olkapäävaiva on yksilöllinen, ja suosittelemme tulemaan fysioterapiaan.
Terveisin Johannes Peltonen – fysioterapeutti & PT, Moverest

Kestävä alaselkä – Fysioterapeutin 10 parasta liikettä
Alaselkävaivoja ilmenee joskus lähes meillä jokaisella. Monella työ saattaa vaatia paikallaanoloa pidempiäkin aikoja kerrallaan ja joskus taas paikalleen vaan unohtuu aivan huomaamatta. Selkäkipujen syyt vaihtelevat, mutta yksi asia on kuitenkin varmaa. Selkä pitää monipuolisesta liikkeestä.
Olen koonnut 10 parasta liikettä edistämään alaselän hyvinvointia. Liikkeillä rakennat terveen alaselän, joka kestää sekä istumisen että liikkumisen kuormituksen. Liikkeillä saat ennaltahkäistyä alaselkävaivoja ja paketilla saat treenattua monipuolisesti keskivartaloa eri lihastyötavoilla. Suurin osa liikkeistä on suunniteltu tehtäväksi kuntosalilla ja voivat auttaa selkäkipujen kanssa, mutta yhtä lailla liikkeillä voi lisätä voimaa ja suorituskykyä. Yksilölliset ohjeet omaan tilanteeseesi saat fysioterapiavastaanotolla.
Terveisin Timo Vartiainen – fysioterapeutti, Moverest

Juoksijan oheisharjoittelu – Fysioterapeutin 10 parasta liikettä
Erityisesti kestävyysjuoksijoilla on usein hyvä aerobinen kunto ja maksimaalinen hapenottokyky. Monet kestävyysurheilijat hyötyisivät maksimivoimapainoitteisesta voimaharjoittelusta, jotta lihakset ja jänteet jaksavat ottaa vastaan juoksun rasituksen. Tällöin rasitusvammoja ja epämääräisiä kipuja syntyisi vähemmän. Lisäksi maksimivoimapainoitteinen voimaharjoittelu parantaa juoksun taloudellisuutta ja tehoa.
Yhden juoksuaskeleen aikana kehoon kohdistuu noin 2-4x kehonpainon suuruinen kuorma. Voimaharjoittelulla lihas-jännekompleksi vahvistuu ja jäykistyy. Jäykistyy? Aivan oikein, juuri jäykistymistä mm. akillesjänne kaipaa, jotta voi toimia tehokkaana jousena.
Olen erikoistunut alaraajafysioterapiaan ja valmennan erityisesti juoksu- ja palloilulajiharrastajia. Valitsin 10 parasta liikettä juoksijan oheisharjoitteluun. Osa liikkeistä sopivat paremmin alkulämmittelyyn ja osa voimaharjoitukseen. Näiden liikkeiden avulla vahvistat niitä lihaksia ja liikemalleja, joita juuri juoksussa tarvitset. Muistathan, että liikepankistani löytyy satoja liikkeitä ja pelkästään hyvä liike ei korvaa sitä, mitä juuri sinun tulisi tehdä, kuinka paljon ja kuinka usein. Ota parhaat valitsemani liikkeet kokeiluun ja vahvista itseäsi juoksijana. Varaa tarvittaessa fysioterapia- tai valmennustapaaminen ja käydään tarkemmin läpi juuri sinun tarpeesi.
Terveisin Joni Puhakka – fysiikkavalmentaja & fysioterapeutti
