Refleksit kipujen aiheuttajana?

Kun puhutaan reflekseistä, niin moni saa välittömästi päähänsä mielikuvan lääkäristä napauttamassa polveen pienen vasaran kanssa. Mielikuva on oikea, mutta vain pieni osa lihasheijasteista eli lihasreflekseistä on venytysheijasteita kuten edellä mainittu polvilumpion jännettä napauttamalla aiheutettu jalan nytkähdys.

Polviheijasteen testaus

Refleksit ovat lihastoiminnan muutoksia, jotka tapahtuvat tahattomasti eikä niitä voi tietoisesti hallita. Refleksit tapahtuvat siis ajattelematta. Niitä voivat laukaista lihaksen jänteen venytys, kehon asento, ihon ärsytys tai kehon vaaratila (esim. oksennusrefleksi tai silmän räpytysrefleksi). Osa reflekseistä toimii vain vauvana ja ne poistuvat, kun lapsi kasvaa. Näitä ovat esimerkiksi lähes kaikille tutut tarttumisheijaste ja sukellusheijaste.

Vauvan tarttumisheijaste

Siinä lyhyesti refleksien jaottelusta. Suuresta osasta heijasteista on hyötyä myös aikuisiällä ja ne toimivatkin koko loppuiän. Kiinnostavin ryhmä fysioterapian ja vaivojen näkökulmasta ovat kuitenkin primitiivirefleksit eli vauvana ja lapsena kehitykselle tärkeät heijasteet. Näille heijasteille on pystytty määrittämään tietty aikaikkuna, jolloin ne ilmestyvät ja milloin niiden tulisi poistua. Jostakin syystä näin ei kuitenkaan käy kaikkien heijasteiden kohdalla vaan ne jäävät ikään kuin taustalle piiloon kuormittamaan hermostoa. On esitetty, että näiden refleksien riittämätön käyttö hermoston kehityksen aikana aiheuttaa niiden ”päälle jäämisen”.

Primitiivirefleksit ovat aikuisena turhia ja kuormittavat hermostoa sekä kehoa. Ne luovat turhia liikemalleja, jotka voivat johtaa vaivoihin ja loukkaantumisiin varsinkin urheilevilla henkilöillä jo teinivuosina. Primitiivirefleksit voivat aiheuttaa hoitamattomina myös oppimisen ja päättelykyvyn heikkenemistä. Pitkällä aikavälillä turhat liikemallit aiheuttavat lihaskireyksiä ja rajoittavat liikkuvuutta etenkin takareisien, lonkan, kylkien sekä koko selkärangan alueella.

”Päällä olevat” refleksit eivät estä yksilön menestymistä työssä tai urheilussa, mutta voivat tehdä matkasta paljon vaikeamman ja hitaamman. Vapaalla hermostolla toimiva yksilö saavuttaa korkeimman potentiaalinsa helpommin ja vähemmällä työllä.

Onko sinulla jäänyt refleksejä päälle?

Selvitä se Timon fysioterapiavastaanotolla.

Katso Timon vapaat ajat Tampereen Kalevassa

Hermoston kuormitustila voidaan testata kehosta ja primitiivireflekseistä on mahdollista päästä eroon fysikaalisilla hoidoilla ja kotiharjoitteilla. Tsekkaa video ja testaa onko sinulla päälle jäänyt Babinski-refleksi. Testi on paras tehdä kaverin kanssa, jolloin toinen voi havainnoida mitä tapahtuu.

Varaa aika

Nopea ja helppo nettiajanvaraus – katso vapaat ajat haluamallesi työntekijälle ja toimipisteelle

Siirry ajanvaraukseen

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Verkkokaupassa monipuoliset maksutavat