Hyvänlaatuinen asentohuimaus

Mitä tarkoittaa hyvänlaatuinen asentohuimaus?

Ihmisen tasapainoelimet sijaitsevat sisäkorvassa. Sisäkorvista löytyvät mm. kaarikäytävät, joissa on nestettä. Hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa korvamme kaarikäytäviin on kerääntynyt sakkaa, joka häiritsee tasapainoaistimustamme.

Sisäkorvassa on myös kolme kaaritiehyettä, jotka ovat etummainen, takimmainen ja horisontaalinen. Kaaritiehyet ovat kohtisuorassa toisiinsa ja asentohuimaus on usein peräisin jonkun tietyn kaaritiehyen vikatilasta. Kaaritiehyeistä viesti kulkee hermojen kautta aivoihin ja vikatilassa aivoihimme tulee virheaistimus, joka tulee esille huimauksen tunteena. Noin neljänneksessä kaikista huimaustilanteista kyseessä on hyvänlaatuinen asentohuimaus ja yleisin on takimmaisen kaarikäytävän asentohuimaus. Hyvänlaatuinen asentohuimaus on usein ikävä vaiva, mutta siitä pääsee ajan kanssa eroon ja paranemista voidaan nopeuttaa sille tarkoitetuilla harjoitteilla.

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen oireet

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen oireet ovat usein kiertävä ja voimakas huimaus sekä mahdollisesti pahoinvointi. Huimausta esiintyy usein tietyissä asennoissa ja liikkeissä. Tyypillisimpiä liikkeitä ovat muun muassa makuulle meno sekä makuulta istumaannousu. Huimausoireiden kesto voi vaihdella aina 2-20 sekunnin väliltä. Asentohuimausta esiintyy usein erityisesti aamuisin vuoteessa ollessa. Hyvänlaatuinen asentohuimaus kestää keskimäärin noin 10 viikkoa. Joskus oireet voivat kestää pidempäänkin ja se voi myös uusiutua.

Kuulostaako oireet tutuilta?

Fysioterapeuttimme Niina Luhtasaari on erikoistunut niskan ja pään alueen vaivoihin.

Katso Niinan vapaat ajat Tampereen Kalevassa ja keskustassa

Miten hyvänlaatuinen asentohuimaus todetaan ja miten sitä voidaan hoitaa?

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen toteamiseksi ei tarvita kuvantamismenetelmiä. Lääkäri voi tehdä diagnoosin suorittamalla erilaisia testejä. Samoja testejä pystyy suorittamaan myös fysioterapeutti. Testien suorittaminen ja niiden tulkitseminen on vaikeaa tehdä itse kotona. Hyvänlaatuisen asentohuimauksen toteamiseksi tarvitaankin ammattilaista.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus poistuu usein itsestään, mutta huimausoireiden loppumiseen voi mennä aikaa. Paranemista voidaan nopeuttaa huomattavasti harjoitteilla, jotka on tarkoitettu hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoitoon. Hyvänlaatuisen asentohuimauksen ns. asentohoidot auttavat useimmissa tapauksissa selkeästi.

Jokaiseen eri asentohuimaukseen on olemassa eri harjoitteita, joten on erityisen tärkeää tutkia ensin, mistä asentohuimauksesta on kyse. Harjoitteet määrätään sen mukaan, onko testien perusteella kyseessä etummaisen, takimmaisen vai horisontaalisen kaarikäytävän asentohuimaus ja kumpi korva sen aiheuttaa. Hoitoharjoitteina käytetään asentohoitoa. Asentohoidot ovat fysioterapeutin ohjaamia harjoitteita, joissa päätä liikutetaan sellaisiin asentoihin, joilla kertynyttä sakkaa saadaan pois. Asentohoidot ovat kestoltaan lyhyitä ja niitä tulisi tehdä säännöllisesti fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Ohjatut harjoitteet ovat aina tapauskohtaisia. Yleisesti oireet saadaan pois asentohoidoilla, mutta joissain harvoissa tapauksissa tarvitaan leikkausta.

Hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta kärsivä usein välttää liikkumista, koska huimaus on ikävä tunne ja usein se luo myös pahaa oloa. Hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen paras lääke on kuitenkin liike. Kyseessä on hermoston antama väärä info aivoille. Kun altistamme aivoja huimausta tuottaville liikkeille, niin aivot sopeutuvat tilanteeseen ja oireet alkavat helpottua.

Huimaus on harvoin vaarallista

Huimaus on ikävä tunne, mutta vain harvoin kyse on mistään vakavammasta. Suurimmassa osassa tapauksista kyseessä on hyvänlaatuinen asentohuimaus, joka lähtee pois harjoitteilla sekä ajan kanssa. Huimaus voi kuitenkin joskus olla oire mm. sydämen rytmihäiriöstä, verenkierron ongelmasta, jännittyneestä niskasta tai aivotärähdyksestä. Huimausoireiden kanssa on hyvä hakeutua lääkärille, jotta saadaan selvyys ettei kyse ole mistään vakavammasta. Fysioterapeutti puolestaan voi lieventää niskan jännittyneisyyttä sekä ohjata asentohuimaukseen parantavia asentohoitoja.

Jos olet kärsinyt huimauksesta, tule fysioterapiaan, niin testataan onko sinulla hyvänlaatuinen asentohuimaus sekä ohjataan tarvittavat harjoitteet ikävän vaivan poistamiseen.

Varaa aika

Nopea ja helppo nettiajanvaraus – katso vapaat ajat haluamallesi työntekijälle ja toimipisteelle

Siirry ajanvaraukseen

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Verkkokaupassa monipuoliset maksutavat