Mistä niskakivut johtuvat? Miksi niska on jumissa?

Onko sinulla ollut niskakipuja? Todennäköisesti, sillä noin puolet suomalaisista kärsivät niskakivuista elämänsä aikana. Onko sinulla ollut säteilytuntemuksia sormissa tai puutuneisuutta käsissä? Säteily ja puutuneisuus ovat tyypillisiä oireita niskakipuiselle. Tuntuuko, että niskat ovat jumissa? Siltä se usein tuntuu, mutta harvalla perimmäinen ongelma on kuitenkaan se, että vain niskat olisivat jumissa. Mistä on kyse?

Miksi niska on kipeä?

Niskakivut ovat harvoin merkki mistään vaarallisesta. Niskakipuisilla niskan alueella vallitsee usein lihasepätasapaino. Pää on usein huonossa asennossa ja se on merkittävä asia, koska aikuisen ihmisen pää painaa noin 4-5 kiloa. Pään optimaalisen asennon ylläpito on tehty haastavaksi, koska vietämme päivän aikana useita tunteja tietokoneen ja mobiililaitteiden äärellä, jolloin pää on eteenpäin työntynyt.

Pään ollessa eteenpäin työntynyt, ylävartalon etupuolen lihakset, kuten sternocleidomastoideus ja rintalihakset ovat usein kiristyneinä. Yläselän, hartioiden ja niskan alueen lihakset puolestaan ovat heikkoja ja venyttyvät. Kaularangan ja ylävartalon alueella etu- ja takapuolen lihasten tasapaino ei ole kontrollissa. Lihasepätasapainossa niskan alueen lihasten tehtävät sekoittuvat. Kehomme on koostettu ns. pinnallisista lihaksista ja syvemmällä olevista ns. tukilihaksista. Pinnallisten lihasten tehtävä on tuottaa liikettä. Nämä lihakset ovat monille tuttuja. Pinnallisiin lihaksiin lukeutuvat muunmuassa hauislihas, jalkojemme suuret lihakset sekä hartioiden epäkäslihas. Tukilihasten tehtävä on ylläpitää asentoa. Niiden kuuluu olla aktiiviset silloin, kun olemme paikallaan.

(Gilroy ym. Atlas of Anatomy 37.9 A, 37.10 B)


Lihasten tehtävien sekoittuessa tukilihakset eivät jaksa pitää asentoa yllä ja pinnalliset lihakset joutuvat olemaan aktiivisia silloinkin, kun niiden ei pitäisi. Ensimmäisenä ajatuksena usein on venyttää lihaksia, koska ne tuntuvat olevan jumissa. Niskakivuissa tärkeintä on löytää pään optimaalinen asento ja vahvistaa heikkoja tukilihaksia. Eli pelkän venyttämisen sijaan lihaksia pitäisi myös vahvistaa.

Niskavaivoista kärsivällä voi esiintyä käsien puutuneisuutta ja heijastekipua sormiin

Selkärangassa on hermojuuriaukkoja, joista lähtevät hermot kaikkialle ympäri kehoa. Kaularangan eli niskan alueelta hermot kulkevat käsiin. Eteenpäintyöntyneen pään asento voi johtaa myös siihen, että hermojuuriaukosta lähtevät hermot eivät pääse vapaasti liikkumaan ja kädet puutuvat sekä sormissa voi säteillä. Hyvällä pään asennolla voidaan siis poistaa myös ikäviä oireita käsistä.

Niskakivut voivat johtaa myös selän ja takaraivon säteilykipuihin. Eri lihasten ongelmat säteilevät kehon eri osiin. Usein nämä säteilytuntemukset ovat vaarattomia ja helposti hoidettavissa harjoittelulla sekä manuaalisella käsittelyllä ja hieronnalla.

Hieronnalla hoidetaan usei niskakipuja – mutta mikä on paras tapa hoitaa niskakipuja?

Moni käy hieronnassa, koska on niskakipuja. Hieronnan jälkeen olo onkin usein parempi ja tuntuu, että niskakipu on hoidettu. Hieronta auttaa niskakivun oireisiin eli kiputiloihin, koska rasittuneena olevat pinnalliset lihakset saavat käsittelyä, jonka seurauksena niskan alueella verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuu ja lihakset rentoutuvat. Todennäköisesti jonkin ajan kuluessa niska jälleen kipeytyy, koska tukilihakset ovat edelleen yhtä heikot kuin ennen hierontapöydälle saapumista ja niskan alueelle kohdistuu virheellistä kuormitusta.

Niskakivuista on mahdollista päästä kokonaan eroon, mutta se vaatii aktiivisuutta. Useiden suomalaisten ja ulkomaalaisten tutkimustulosten perusteella niskakivuissa paras hoitokeino on niska- ja hartiaseudun lihasten oikeaoppinen voimaharjoittelu. Säännöllinen harjoittelu pitää aineenvaihduntaa yllä ja vahvistaa heikkoja tukilihaksia sekä korjaa pään asentoa. Niska- ja hartiaseudun voimaharjoittelussa kyse on pitkälti liikkeistä, joita on hyvä tehdä säännöllisesti, jopa päivittäin ja kerrallaan vain noin 15min. Kyse ei ole hikoilevasta kuntosaliharjoittelusta vaan ennemminkin kevyistä arkirutiineista.

Muista siis jatkossa ettet vain venyttele niskan lihaksia, vaan pidät pään asennon hyvänä ja vahvistat heikkoja tukilihaksia. Kokeile alla olevia tukilihaksia vahvistavia harjoitteita. Alussa voi jopa olla, että niska tuntuu kipeämmältä ja raskaalta, koska vahvistat heikkoja tukilihaksia. Lihas on aina väsynyt lihasvoimaharjoittelun jälkeen. Säännöllisesti tehtynä niska kuitenkin voi paremmin.

Varaa aika

Nopea ja helppo nettiajanvaraus – katso vapaat ajat haluamallesi työntekijälle ja toimipisteelle

Siirry ajanvaraukseen

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Verkkokaupassa monipuoliset maksutavat