Millaista on raskaushieronta ja milloin voi tulla hierontaan synnytyksen jälkeen?

Raskaushieronta on suunnattu sinulle, jos olet raskaana tai palautumassa synnytyksestä. Raskaushieronta on yhteisnimitys hieronnalle ennen synnytystä ja sen jälkeen tapahtuvalle, palauttavalle hieronnalle. Yhtä hyvin voidaan käyttää myös termiä äitiyshieronta. Hieronnan keinoin voidaan helpottaa mahdollisia kiputiloja, rentouttaa kehoa ja mieltä sekä auttaa kehoasi valmistautumaan synnytykseen/palautumaan siitä. Voit käyttää raskaana ollessasi tai synnytyksen jälkeen myös perinteisiä hierontapalveluita, mutta suurin ero perinteiseen hierontaan verrattuna on se, että olen kouluttautunut äitiyshierojaksi ja pystyn siten huomioimaan sinut niin raskaana ollessasi kuin synnytyksen jälkeenkin erityislaatuisesti. Tunnen hyvin raskauden ja synnytyksen vaikutukset kehoon ja olen itse tullut äidiksi vuonna 2018. Erityislaatuinen huomiointi raskausajan hieronnassa voi tarkoittaa esimerkiksi raskausaikana purentalihasten ja lantionpohjan yhteyden huomioimista käsittelyssä ennen synnytystä tai synnytyksen jälkeen vatsalihasten erkauman tutkimista.

Miten raskaus vaikuttaa kehoon?

Kehosi muuttuu paljon raskauden aikana kun se valmistautuu kasvattamaan ja synnyttämään vauvan. Kehon painopiste muuttuu sillä sikiö, lapsivesi ja istukka tuovat painoa kehon etupuolelle. Tästä johtuen lannerangan notko suurenee ja tämä vaikuttaa myös yläselän asentoon. Selän lihakset kiristyvät, vatsan lihaksisto venyttyy ja pallea nousee ylöspäin kohdun kasvaessa. Vatsalihakset erkanevat toisistaan ja niiden keskellä olevan jännesauma, sekä kalvot venyvät. Hormonaaliset muutokset taas löystyttävät mm. liitoksia ja niveliä (erityisesti alaselässä ja häpyliitoksessa).

Raskaushieronta sopii sinulle, mikäli olet kokenut jotakin seuraavista:

  • Alaselkäkivut
      • Liitoskivut
      • Lonkan alueen kiputilat
      • Niska-hartiaseudun kiputilat
      • Jalkaterien ja käsivartisen turvotus
      • Rannekanavan oireet
      • Kaipaat rentoutushetkeä

      Millaista raskaushieronta on ja soveltuuko se minulle?

      Hieronta alkaa lyhyellä tilanteen kartoituksella: mikä tilanne sinulla on kehossa, mitä toiveita hieronnan suhteen? Hieronta voi tapahtua raskauden vaiheesta riippuen päinmakuulla, selinmakuulla, kylkimakuulla tai istuen. Pääasia, että saat mukavan ja hyvän asennon, jossa on helppo rentoutua. Tässä voidaan hyödyntää mm. erilaisia asentotyynyjä, hämärää valaistusta ja rauhallista musiikkia.

      Raskaushieronta on erinomainen tapa tukea äidin hyvinvointia

      Lue lisää raskaushieronnasta ja katso hinnasto

      Hieronta on lempeä hoitomuoto, joka sopii suurimmalle osalle odottavista äideistä. Hierontaa pystytään muokkaamaan sinun tarpeidesi mukaan, esimerkiksi säätelemällä hierontaotteiden voimakkuutta ja hieronta-asentoja. On kuitenkin muutamia tilanteita, joissa hierontaa ei suositella tai lääkäriä on hyvä konsultoida ennen hierontaan tuloa. Ne ovat samat, kuin liikunnassakin:

      • uhka ennenaikaisesta synnytyksestä
      • selvittämätön verenvuoto emättimestä
      • yleissairaus äidillä, joka vaatii rajoituksia liikunnassa
      • loppuraskaudessa etinen istukka
      • lapsivedenmeno ennenaikaisesti
      • todettu kohdunkaulan heikkous
      • hidastuma sikiön kasvussa
      • istukan ennenaikainen irtoaminen

      Miten keho palautuu synnytyksestä?

      Synnytyksestä palautuminen on hyvin yksilöllistä. Palautuminen tapahtuu paljon itsestään ja spontaani kehon palautuminen on voimakkainta ns. lapsivuodeaikana, jonka kesto on n.1-12 viikkoa synnytyksestä. Imetys auttaa palautumaan, mutta toisaalta myös ylläpitää relaksiini -hormonin eritystä, joka voi vaikuttaa löystyttävästi kudoksiin. Osa kudoksista saattaa olla raskauden jälkeen kireällä ja osa löysänä; esimerkiksi kun vatsalihakset löystyvät, selän puoli kiristyy. Keskikehossa vatsalihakset alkavat palautua omille paikoilleen ja painopiste hakee uudelleen paikkaansa. Vatsalihasten keskellä oleva jännesauma napakoituu ja vatsalihasten hermotus ja aktiivisuus heräilee jälleen. Myös lantion- ja lantionpohjan alueella on tapahtunut paljon. Kehosi palautuu suurimmaksi osaksi itsestään ja luonnollisesti, mutta se saattaa kaivata apua/hemmottelua suurten ponnisteluiden ja muutosten jälkeen.

      Milloin voin tulla hierontaan synnytyksen jälkeen?

      Synnytyksen jälkeen hierontaan voi tulla niin alatiesynnytyksen kuin sektiosynnytyksenkin jälkeen kun jälkitarkastus on tehty. Erityisiä osa-alueita, joita synnytyksen jälkeen hieronnassa voidaan käsitellä “normaalien” käsittelyalueiden lisäksi ovat mm. pallean alue, mahdollisen sektioarven alue ja vatsan alue.

      Raskausaikana pallea on työntynyt ylöspäin, joten sillä on ollut ahtaampaa toimia kuin normaalisti. Pallea on hengityslihas, jota voidaan hieronnan keinoin rentouttaa ja sitä kautta normalisoida sen toimintaa takaisin ennalleen. Sektion jälkeen vatsan arpi saattaa kiristää, sillä arpikudos on joustamattomampaa kuin normaali iho. Arpea voidaan käsitellä arpikäsittelytekniikoin ja saada alueelle joustoa, joka auttaa niin arven kuin sitä ympäröivien kudosten palautumisessa. Arpea ympäröiviä kudoksia voidaan käsitellä, kun arpi on mennyt kiinni. Suoraa arpikäsittelyä voidaan alkaa tekemään 3-4 viikkoa leikkauksen jälkeen. Tällöin arven tulee olla normaalisti parantunut ja ehjä. Vatsan aluetta voidaan myös käsitellä hieronnan keinoin. Vatsan hieronnalla voidaan helpottaa mm. mahdollista synnytyksen jälkeistä ummetusta, sekä helpottaa vatsalihasten jännitystiloja. Halutessasi voidaan tutkia myös vatsalihasten erkaumatilanne, eli kuinka vatsalihasten välissä oleva jännesauma on lähtenyt napakoitumaan. Mahdollinen erkauma kannattaa tutkia aikaisintaan 3kk synnytyksen jälkeen, sitä ennen jännesauman palautuminen on spontaanisti nopeaa ja tapahtuu itsestään. Synnytyksen jälkeen vauvan syöttäminen, hoitaminen ja kantaminen saattavat jumittaa selkää ja niska- hartiaseutua uudella tavalla. Vauva-arki on intensiivistä, joten synnytyksestä palauttava hieronta on myös sinulle ihanaa omaa-aikaa, joka rentouttaa niin kehoa kuin mieltä. Käynnillä voidaan keskustella myös äitiysfysioterapian tarpeesta raskauden ja synnytyksestä palautumisen tukena.

      Kuuntelen myös mielelläni, mikäli haluat jakaa kokemuksia tai tuntemuksia raskausajasta ja synnytyksestä ja pyrin tukemaan sinua omakohtaisten kokemuksieni kautta. Varaa aika, niin katsotaan yhdessä kuinka voisin auttaa sinua.

      Kirjoittaja on purentalihas- ja äitiyshierontaan erikoistunut koulutettu hieroja ja fysioterapeutti, joka on itse tullut äidiksi vuonna 2018. Annina ottaa vastaan Kalevan toimipisteellä.

      Suo itsellesi tai läheisellesi ihana rentoutushetki

      Raskaushierontaan erikoistunut koulutettu hieroja Annina ottaa vastaan Tampereen Kalevassa

      Katso vapaat ajat raskaushierontaan

      Varaa aika

      Nopea ja helppo nettiajanvaraus – katso vapaat ajat haluamallesi työntekijälle ja toimipisteelle

      Siirry ajanvaraukseen

      Tietosuoja- ja rekisteriseloste

      Verkkokaupassa monipuoliset maksutavat