ACL-vammat eli polven eturistisiteen vammat

ACL-vammat eli polven eturistisiteen vammat ovat hyvin yleisiä pääsääntöisesti urheilun parissa. Polven eturistiside on suhteellisen vahva ligamentti, mutta kuitenkin altis loukkaantumiselle. Polven eturistiside on nimensä mukaisesti polven etuosassa ja kiinnittyy sääri- sekä reisiluuhun. Sen lisäksi polven ligamentteihin kuuluvat PCL eli takaristiside sekä sivusiteet. Polven eturistisiteen vammoja tapahtuu usein muun muassa eri palloilulajeissa, lasketellessa ja voimistelussa. Suuri osa eturistisiteen vammoista tapahtuu ilman kontaktia äkillisen nopean liikkeen ja/tai suunnanmuutoksen seurauksena. Tyypillisesti niin, että jalkaterä on alustassa ja polvessa tapahtuu vääntöliike, usein esimerkiksi alastuloissa. ACL-vamma voi syntyä myös ulkoisen kontaktin yhteydessä, mutta näitä tapahtuu edellä mainittua harvemmin.

Eturistisiteen vammat voivat olla pienempiä eri asteen venähdyksiä tai totaalirepeämä, jolloin kyseinen ligamentti repeää täysin loukkaantumisen yhteydessä. ACL-vammoja hoidetaan tänä päivänä niin operatiivisesti (leikkaushoidolla) kuin konservatiivisesti (ilman leikkausta). Usein konservatiivista hoitolinjaa suositellaan jos ei selvää leikkaustarvetta ole. Jos voidaan todeta, ettei polvi kuntoudu halutulla tavalla niin leikkaus voidaan toteuttaa vielä myöhemmin. Konservatiiviseen hoitolinjaan kuuluu olennaisesti polven kuntoutus, jota muun muassa fysioterapian keinoin toteutetaan.

Eturistisiteen repeämän tunnistaa usein siitä, että tapahtuu äkillinen loukkaantuminen, jonka jälkeen polvessa voi tuntua pettämisen tunnetta, myös lukkiutumista. Polvi on tyypillisesti välittömästi kipeä, mutta polvi saattaa joissakin tapauksissa toimia normaalisti repeämästä huolimatta. Turvotus on hyvin tyypillinen oire heti loukkaantumisen jälkeen ja polvessa toi tuntua väljyyttä. Polven ojentaminen on usein haastavaa ja myös painon varaaminen. Loukkaantumishetkeä kuvataan usein napsahduksen tai muljahduksen tunteella.

ACL-vammojen fysioterapia: milloin fysioterapiaan ja voiko fysioterapiaan tulla ilman diagnoosia?

Fysioterapia toteutetaan tilanteesta riippuen joko ennen ja jälkeen leikkauksen tai vastaavasti ilman leikkausta jos konservatiiviseen hoitolinjaan päädytään. Molemmissa tapauksissa fysioterapian tavoite on ennen kaikkea antaa asiakkaalle eväitä kuntoutukseen, jotta kuntoutus voi toteutua arjessa. Fysioterapeutti myös arvioi prosessia jatkuvasti, jotta kuntoutus etenee oikeaan suuntaan ja fysioterapialla pyritään ennaltaehkäisemään vamman uusiutumista etenkin kuntoutusprosessin vaiheissa, joissa riski vamman uusiutumiselle on suurempi. Fysioterapia toteutuu pitkälti paranemisprosessin sallimissa rajoissa, mutta ACL-vammojen jälkeen yksilöllisesti suunniteltu kuntoutus on hyvin olennainen osa polven toimintakyvyn palautumista. Nivelsiteet niin kuin kudokset yleensäkin paranevat vamman jälkeen, mutta loukkaantuminen, esimerkiksi ristisiteen repeämä, vaikuttaa huomattavasti polven toimintakykyyn, jolloin on tehtävä järkevä suunnitelma sen palauttamiseksi. Fysioterapia ACL-vammoissa voi olla erilaista sisällöltään ja intensiteetiltään riippuen esimerkiksi asiakkaan tavoitteista, urheilutaustasta ja muusta arjesta. Fysioterapeutin tehtävä on suunnitella fysioterapia sen pohjalta.

Etsitkö asiantuntevaa fysioterapeuttia?

Tutustu Moverestin fysioterapeutteihin

Löydä itsellesi sopiva fysioterapeutti

Fysioterapeutti voi tehdä kliinisen tutkimuksen asiakkaalle ja jos sen perusteella epäillään juuri esimerkiksi eturistisiteen repeämää, voidaan asia varmistaa kuvantamalla lääkärissä. Kuvantamalla todetaan myös mahdolliset liitännäisvammat jos tällaisia on. Kuvantamistulosten sekä asiakaan taustojen perusteella tehdään myös leikkauspäätös lääkärin vastaanotolla. Liitännäisvammoja voivat olla esimerkiksi kierukkavammat tai sivusiteiden repeämät. Eturistisiteen vammojen lisäksi polvessa voi olla monta muutakin syytä kivun, liikerajoitusten tai instabiliteetin eli polven epätasapainon taustalla, joten tutkiminen on aina tarpeellista isompien vaurioiden poissulkemiseksi ja oikean hoitotavan löytämiseksi.

Fysioterapia ennen ja jälkeen leikkauksen

Leikkauksen jälkeen kuntoutusprosessi (=postoperatiivinen fysioterapia) on tyypillisesti hieman pidempi, mutta joissain tilanteissa se on järkevin vaihtoehto esimerkiksi jos kyse on ammattiurheilijasta. Jos eturistisiteen repeämän kanssa päädytään leikkaushoitoon on fysioterapian aloittaminen jo ennen leikkausta järkevää (=preoperatiivinen fysioterapia). Suurin työ tapahtuu toki leikkauksen jälkeen, mutta jo hyvällä valmistautumisella voi olla merkittävä vaikutus kuntoutumiseen. Eturistisiteen repeämä voi tapahtua käytännössä kenelle vaan, joten myös kuntoutustarpeita on erilaisia. Ennen leikkausta voi tilanteesta riippuen valmistaa polvea leikkaukseen esimerkiksi vahvistamalla alaraajan lihaksia, jotka tukevat polvea. Lisäksi voi olla oleellista suunnitella jo leikkauksen jälkeistä kuntoutusta ja käydä läpi tavoitteita sen suhteen. Kuitenkin kuten jo mainittu, suurin työvaihe alkaa leikkauksen jälkeen kun tavoite on palauttaa pikkuhiljaa toimintakykyä leikkausta edeltävälle tasolle. Akuuttivaiheessa leikkauksen jälkeen on oleellista lisätä polven liikeratoja, helpottaa kipua ja vähentää turvotusta mahdollisuuksien mukaan. Mitä pidemmälle prosessi etenee sitä enemmän korostuvat eri asiat esimerkiksi lihasvoiman kehittäminen, toiminnallisuuden kehittäminen ja ennen kaikkea luottamuksen lisääminen polven toimintaan.

Konservatiivinen hoitolinja – polven kuntoutus fysioterapian keinoin

Konservatiiviseen hoitolinjaan päädytään usein jos ACL-vamman yhteydessä ei ole todettu liitännäisvammoja ja/tai asiakkaan päätavoitteet eivät ole urheilussa. Toki myös muut asiakaskohtaiset asiat vaikuttavat leikkauspäätökseen muun muassa perussairaudet ja ikä. Konservatiiviseen hoitolinjaan kuuluu olennaisesti fysioterapia, jonka tavoitteet ovat pitkälti samat kuin edellisessä kappaleessa mainitut asiat leikkauksenjälkeisen kuntoutuksen suhteen. Konservatiivinen hoitolinja on nykypäivänä hyvin yleinen ja moni sitä toivookin mahdollisuuksien mukaan. Konservatiivisen hoitolinjan plussia ovat muun muassa mahdollisilta leikkauskomplikaatioilta säästyminen ja mahdollisesti nopeampi kuntoutusprosessi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se on automaattisesti parempi vaihtoehto. Konservatiivisen hoidon ajan seurataan jatkuvasti kuntoutuksen etenemistä ja polven palautumista. Tässä fysioterapeutti ja/tai lääkäri arvioivat tilannetta ja yhdessä asiakkaan kanssa tarkastellaan kuntoutusprosessia säännöllisesti, jotta tiedetään missä mennään. Parhaassa tapauksessa konservatiivisella hoidolla voidaan saada hyvin merkittäviä tuloksia aikaan ja kuntoutuksen jälkeen on mahdollista palata normaalin arjen (mm. urheilu, työt) pariin. Konservatiivisen hoitolinjan hyvä puoli on myös se, ettei se sulje pois leikkaushoitoa myöhemmin.

Loukkaantumisen jälkeen alkuvaiheessa jos on päädytty konservatiiviseen hoitolinjaan, potilas käyttää usein alkuun kyynärsauvoja, kunnes kävely on mahdollista ilman tukea. Konservatiivisen hoidon tavoitteena on mahdollisimman pian palauttaa polven liikeratoja ja mahdollistaa liikkuminen ilman tukea, joten siksi kuntoutus aloitetaan tyypillisesti heti kivun sallimissa rajoissa. Samoin lihasvoima- ja tasapainoharjoittelu tulevat osaksi kuntoutusprosessia hyvin pian, vaikkakin toki alkuun harjoitteet ovat vielä kevyempiä ja niitä lähdetään progressiivisesti viemään eteenpäin. Onnistuneen konservatiivisen hoidon taustalla ovat muun muassa sopiva kuormitus ja progressiivisuus, valitut harjoitteet ja asiakkaan oma motivaatio. Fysioterapeutin rooli korostuu kuntoutuksen sisällössä ja sen suunnittelussa. Lopputuloksen kannalta on erittäin merkittävää jokainen kuntoutuksen vaihe, jota loukkaantumishetkestä lähtien toteutetaan. Mitä pikemmin kuntoutus aloitetaan sen parempi mahdollisuus on saada hyviä tuloksia.

Fysioterapiaan hakeutuminen

Voit tulla fysioterapiaan lähetteellä tai ilman oli sinulla jo valmis diagnoosi tai ei. Voit olla myös etukäteen yhteydessä fysioterapiaa koskien jos et ole varma mihin edetä heti loukkaantumisen jälkeen tai jo pidempään vaivanneiden oireiden kanssa. Toteutamme ACL-vammojen fysioterapiaa Tampereella Kalevan ja keskustan toimipisteillä ja meille voivat tulla myös vakuutusasiakkaat.

Etsitkö asiantuntevaa fysioterapeuttia?

Fysioterapeuttimme Joni Puhakka on erikoistunut alaraajojen vaivoihin ja loukkaantumisiin.

Katso Jonin vapaat ajat Tampereen Kalevassa ja keskustassa

Artikkelin on kirjoittanut aiemmin Moverestilla työskennellyt Fysioterapeutti Erika Hongisto

Varaa aika

Nopea ja helppo nettiajanvaraus – katso vapaat ajat haluamallesi työntekijälle ja toimipisteelle

Siirry ajanvaraukseen

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Verkkokaupassa monipuoliset maksutavat