Lasten yleisiä polvivaivoja sekä niiden fysioterapia

Polvikivut ovat yleinen vaiva kasvuiässä olevilla lapsilla ja nuorilla ja polven alueella ilmeneekin suuri osa lasten ja nuorten rasitusvammoista. Hyvin usein lasten ja nuorten polvivaivat johtuvat nimenomaan rasitusperäisistä tekijöistä kun kasvuiän tuoma muuttuva kuormitus altistaa niille herkemmin. Yleensä etenkin lasten kohdalla rasitusvammoista puhuttaessa viitataan luuston vammoihin, mutta myös muut kudokset voivat vaurioitua iästä riippumatta. Usein polvivaivat haittaavat liikkumista ja ne voivat kestää pitkäänkin, mikäli kuormitukseen ei puututa. Polvikivut voivat helpottua itsestään ajan kanssa, mutta usein myös fysioterapialle on tarvetta, etenkin jos vaiva kestää pitkään. Polvivaivoihin on syytä puuttua myös siksi, että tulevaisuudessa voidaan välttyä suuremmilta loukkaantumisilta ja näin ollen pidempää kuntoutusta vaativilta polvivammoilta.

Artikkelin on kirjoittanut aiemmin Moverestilla työskennellyt Fysioterapeutti Erika Hongisto.

Osgood-Schlatter on tyypillinen liikkuvien nuorten vaiva

Osgood-Schlatter eli sääriluun kyhmyn kiputila on yleinen polvivaiva, joka esiintyy kipuna polven alaosassa. Se on tyypillisin 12-15-vuotiailla ja esiintyy usein kasvupyrähdyksen aikaan. Osgood-Schlatter on yleisin nuorten apofysiitti eli luutumisalueen kiputila. Se on rasitusperäinen vaiva ja esimerkiksi juokseminen ja hyppiminen voi aiheuttaa kivun. Lepo taas yleensä helpottaa kipua. Tämän takia usein kivun kanssa liikutaan pitkäänkin, koska se voi helpottaa harjoittelun jälkeen. Se ei kuitenkaan yleensä ole järkevää, koska rasitusvammojen kanssa kuormitukseen olisi syytä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lasten ja nuorten fysioterapiassa Osgood-Schlatter on tyypillinen vaiva ja se on yleensä helposti tunnistettavissa oirekuvan perusteella. Kipu on myös yleensä helposti paikannettavissa juuri polven alaosaan, johon reiden etuosan lihakset kiinnittyvät. Fysioterapiassa keskitytään pääsääntöisesti kuormituksen säätelyyn, jolla voidaan helpottaa vaivaan liittyviä oireita. Jos oire pahenee esimerkiksi juostessa, on akuuttivaiheessa yleensä järkevää pitää taukoa juoksusta, mutta samalla keskitytään pitämään liikkumista yllä jollain muulla keinolla, jotta liikkumista ei tarvitse lopettaa ja kokonaiskuormitus ei muutu tarpeettoman paljon.

Nopeatempoisten lajien polvivaiva: Sinding-Larsen-Johanssonin oireyhtymä

Sinding-Larsen-Johanssonin oireyhtymä on Osgood-Schlatterin tapaan kasvuikäisille tyypillinen polvivaiva ja myös yksi yleisimmistä apofysiiteistä. Osgood-Schlatteriin verrattuna Sinding-Larsen-Johanssonin oireyhtymää esiintyy yleensä hieman nuoremmilla, eniten 8-12-vuotiailla. Tässä oireyhtymässä rasitus aiheuttaa tulehduksen polvilumpion jänteeseen ja tarkemmin sen kiinnityskohtaan. Jänteeseen kohdistuva vetoliike polven ojentuessa voi aiheuttaa oireilua. Sinding-Larsen-Johanssonin oireyhtymä muistuttaa niin kutsuttua hyppääjän polvea, eli polven rasitusvammaa, jossa kipu paikantuu useimmiten polvilumpion alakärkeen, polvijänteen kiinnittymiskohtaan. Oirekuvaan voi liittyä myös kosketusarkuus ja turvotus polvilumpion alla. Kipua esiintyy useimmiten hyppiessä, juostessa, portaissa, kyykätessä ja ihan kävellessäkin. Levossa kipu yleensä helpottaa. Sinding-Larsen-Johanssonin oireyhtymään liittyy usein myös jäykkyyden tunne polvessa ja tasapainon hallinta voi vaikeutua. Niin kuin ylempänä mainitsin Osgood-Schlatterin yhteydessä kuormituksen säätelystä, myös tämän polvivaivan kanssa se on avaintekijä kuntoutukseen. Oireet voivat helpottaa myös ajan kanssa, mutta moni on kokenut fysioterapiasta ja oikeanlaisista harjoitteista hyötyä oireiden hoidossa.

Polviongelmaa?

Fysioterapeuttimme Joni Puhakka on erikoistunut alaraajaongelmiin ja on tottunut työskentelemään lasten ja nuorten kanssa.

Katso Jonin vapaat ajat Tampereen Kalevassa ja keskustassa

Kondromalasia – moniselitteinen polven etuosan vaiva

Polven kondromalasia eli rustonpehmentymätauti on polvilumpion rusto-osan vaurio, jota esiintyy yleisimmin nuorilla ja erityisesti nuorilla naisilla. Tarkemmin kondromalasia tarkoittaa rusto-osan irtaantumista luisesta alustastaan. Siihen voi liittyä polven tapaturma tai rakenteelliset häiriöt, mutta aina vaivan tarkkaa syytä tiedetä. Myös ojentajalihasten eli reiden etuosan lihasten heikkous voi aiheuttaa rustopinnan epätasaista kulumista. Polven kondromalasiassa kipu esiintyy usein polvilumpion ympärillä tai sen keskiosassa. Niin kuin suuressa osassa yleisimpiä lasten ja nuorten polvivaivoja, myös kondromalasiassa kipu tuntuu erityisesti hyppiessä ja juostessa ja kipu paikantuu polven etuosaan. Kipu voi tuntua myös polvea koukistaessa tai ojentaessa ja joskus siihen voi liittyä myös nivelen napsahtelua. Kondromalasiassa kipu voi myös provosoitua pitkään istumisen seurauksena kun polvet on koukussa istuma-asennossa. Kipu saattaa olla jaksottaista, välillä se voi oireilla enemmän ja välillä polvi voi olla täysin kivuton. Yleisesti kondromalasiaan liittyvä kipu voi olla hyvin epämääräistä ja sitä voi olla hankala paikantaa.

Muut polvivaivat lapsilla ja nuorilla

Yleisimpien polvivaivojen lisäksi polvessa voi toki olla myös muita kipua aiheuttavia tekijöitä. Kyse voi olla tulehduksesta, esim. polven bursiitti, nivelsiteiden vaurioista tai nivelkierukkavaurioista. Esimerkiksi polveen kohdistuva vääntövamma saattaa aiheuttaa nivelside- ja/tai kierukkavamman. Näitä esiintyy yleensä lajeissa, joissa polven vääntöliike tapahtuu herkästi ja samanaikaisesti sen päälle varataan painoa tai kyseessä on kontaktitilanne, esimerkiksi jalkapallossa, salibandyssa ja laskettelussa. Nivelsiteitä ja –kierukoita voidaan hoitaa sekä konservatiivisesti että operatiivisesti eli leikkaushoidolla. Molemmissa tapauksissa fysioterapia on tärkeässä roolissa polven kuntoutuksessa, koska oli kyseessä sitten leikkausta vaativa vamma tai ei, on paranemisprosessi otettava huomioon ja jotta polven toimintakyky saadaan ennalleen tai jopa paremmaksi kuin ennen vammaa, on oikeanlainen kuntoutus avainasemassa. Tässä blogitekstissä mainittujen polvivaivojen lisäksi on myös useita muita rasitusperäisiä ja rakenteellisiin tekijöihin liittyviä polvivaivoja. Etenkin polven etuosan kiputiloja esiintyy useista eri syistä nuoresta lähtien.

Lasten ja nuorten polvivaivojen fysioterapia

Kaikissa tapauksissa fysioterapeutti tutkii polven ja arvioi kuntoutustarpeen tai tarvittaessa ohjaa lääkäriin. Usein lasten ja nuorten polvivaivat ovat hyvin hoidettavissa fysioterapialla, oli kyseessä rasitus- tai tapaturmaperäinen vaiva. Fysioterapiassa tutkitaan polvivaivojen syy ja sen pohjalta valitaan oikea lähestymistapa kuntoutukseen. Monipuolinen liikkuminen on tärkeää erityisesti kasvavassa iässä, joten fysioterapiassa pyritään löytämään sopiva tapa liikkua kivuttomasti. Täyslepo on harvoin ratkaisu, mutta voi olla paikallaan säädellä harjoittelua väliaikaisesti. Pitkällä juoksulla hoitamattomat polvivaivat voivat aiheuttaa myös kehon kompensaatioliikkeitä, jonka takia ne on tärkeää kuntouttaa, oli kyse sitten akuutista tai pitkäaikaisesta vaivasta. Polvivaivojen, niin kuin muidenkin lasten ja nuorten tule-vaivojen kanssa, voi olla hankalaa itse arvioida onko kyseessä niin sanottu kasvukipu vai jotain muuta. Kasvukivut ovat ns. epämääräistä kipuilua, joka liittyy kasvamiseen. Nämä ovat itsestään ohimeneviä kipuja, jotka voivat esiintyä levossa, liikkuessa tai molemmissa. Jos on kuitenkin epävarmuutta siitä, onko kyseessä kasvukivut vai jotain muuta, on syytä kääntyä fysioterapeutin puoleen.

Artikkelin on kirjoittanut aiemmin Moverestilla työskennellyt Fysioterapeutti Erika Hongisto.

Varaa aika

Nopea ja helppo nettiajanvaraus – katso vapaat ajat haluamallesi työntekijälle ja toimipisteelle

Siirry ajanvaraukseen

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Verkkokaupassa monipuoliset maksutavat