Oman kokemukseni mukaan ehkä noin puolet vastaantulleista on kuullut lapatuesta ja puolet eivät. Lapatuesta kuulleetkaan harvoin kuitenkaan tietävät mistä on kyse.
Lapatuki tarkoittaa lapaluiden hyvää hallintaa sekä mutkatonta yhteistyötä olkanivelten kanssa. Hyvä lapatuki muodostuu lapaluuhun kiinnittyvien lihasten toiminnasta. Hyvä lapatuki vaatii ymmärrystä olkanivelen toiminnasta sekä lapaluun ja olkapään alueella toimivista lihaksista. Hyvässä lapatuessa lapaluut ovat ikään kuin laattamaisina vasten rintakehäämme. Heikossa lapatuessa lapaluut ovat hieman ”irrallaan” eli siirrottavat.
Ensimmäisessä kuvassa on hyvä lapatuki, jolloin lapaluu on laattamaisena rintakehää vasten. Toisessa kuvassa näkyy miten huonossa lapatuessa muun muassa punnerruksessa lapaluun sisäreuna ikään kuin pomppaa ulospäin rintakehästä eli ”siirrottaa”.
Millaisia lapaluut ovat?
Lapaluut ovat laattamaisia luita yläselässämme. Ne ovat kolmionmuotoisia ja hieman erikoisia luita. Lapaluu kiinnittyy kehomme muihin osiin lihasten jänteiden avulla. Jos leikkaisimme nämä lihakset pois, niin lapaluumme löytyisi lattialta. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää, että lapaluuta ympäröivät lihakset ovat vahvoja ja hyvin hermotettuja. Hyvä hermotus tarkoittaa, että osaamme käyttää lapaluuta ympäröiviä lihaksia optimaalisesti.
Lapaluu kiinnittyy lihasten avulla olkaluuhun, rintakehään ja selkärankaan aina melkein alaselästä kallonpohjaan asti. Lapaluu on siis kytköksissä lähestulkoon kaikkiin yläraajan toimintoihin.
Mihin tarvitsemme hyvää lapatukea?
Hyvä lapatuki on tärkeä monestakin näkökulmasta. Monella meistä ”olkapäät ovat eteenpäin työntyneet”. Olkapäiden eteenpäin työntyminen johtuu usein huonosta ryhdistä ja vietetyistä tunneista tietokoneen äärellä. Olkapäiden eteenpäin työntyminen johtuu usein siitä, että yläselässä olevat lapaluun ja olkaluun välillä kulkevat lihakset eivät ole aktiiviset. Tällöin emme saa tukea yläselästä. Tästä johtuen lapaluut ikään kuin työntävät olkapäitä virheasentoon. Heikko lapatuki ja eteenpäin työntyneet olkapäät ovat kytköksissä usein myös moniin niska- ja hartiaseudun vaivoihin.
Lapatuki toimii myös voiman välittäjänä. Lapatuki on tärkeä esimerkiksi harrastuksissa, joissa tapahtuu lyöntejä, heittoja tai repimistä ja myös arjessa työpaikalla, kun nojaamme kyynärpäällä työpöytää vasten. Jos lapaluu siirrottaa, niin tällöin olkapään rakenteisiin ja lapaluuhun kiinnittyviin lihaksiin kohdistuu suuria voimia, ja ne voivat vaurioitua. Hyvässä lapatuessa lapaluun ollessa rintakehäämme vasten, nämä voimat jakaantuvat tasaisemmin kehoomme mm. keskivartaloon asti. Näin ollen hyvä lapatuki ehkäisee monilta vaivoilta. On myös tutkittu, että hyvä lapatuki mahdollistaa suurempien kuormien nostamisen esimerkiksi penkkipunnerruksessa tai leuanvedossa, joten se on merkittävä tekijä myös kuntosaliharjoittelussa.
Lapaluulla on kaksi tehtävää: tukea ja tuottaa liikettä
Lapaluun tehtäviä ovat liikkeen tukeminen ja liikkeen tuottaminen. Tukemisella tarkoitetaan lapatukea, joka pitää huolen että yläselässämme on tarvittava tuki, kun tukeudumme käden varaan (esim. punnerrusasento). Tällöin yläselkämme, lapaluut, hartiat ja olkapäät voivat paremmin.
Toinen lapaluun tehtävä on tuottaa liikettä. Monilla on olkapäävaivoja, jolloin esimerkiksi ei saa nostettua kättä etu- tai sivukautta suoraksi pään yläpuolelle. Näissä liikerajoituksissa voi olla ongelmia olkapäässä, mutta usein ongelma löytyy lapaluuhun kiinnittyvistä lihaksista. Kun nostamme kättä etukautta suorana ylöspäin, niin optimaalisessa tilanteessa lapaluu lähtee mukaan liikkeeseen noin 60 asteen kohdalla eli selkeästi ennen vaakatasoa. Kun taas nostamme käsiä sivukautta ylös, niin lapaluiden tulisi lähteä mukaan liikkeeseen noin 80 asteessa eli noin vaakatasossa. Jos lapaluu ei liiku optimaalisesti, niin olkaluu ei pääse liikkumaan nivelkuopassaan, joka aiheuttaa olkapääkipuja sekä liikerajoituksia.