Purentalihasten kireys oireet

Purentalihasten hieronta – millaista se on ja mihin siitä voi olla apua?

Purentalihashieronta on hierontahoito, jossa käsitellään niska- hartiaseutua, rintakehän- / kaulanaluetta, sekä pään ja kasvojen lihaksistoa. Purentalihaksia käsitellään kasvojen päältä, sekä asiakkaan halutessa myös suun sisäpuolelta. Hieronnalla voidaan helpottaa pään-, sekä leuan alueen särkyjä ja kiputiloja. Leukanivelen ja sitä ympäröivien kudosten häiriöitä ja kiputiloja kutsutaan yhteisnimistyksellä: purentaelimistön toimintahäiriöt, TMD (temporomandibular disorders). Yksittäisiä leukaniveloireita esiintyy aikuisväestössä jopa noin puolella.

Mitkä ihmeen purentalihakset?

Purentalihakset voidaan jakaa suun sulkijalihaksiin ja suun avaajalihaksiin. Suuta avaa ulomman siipilihaksen alaosa (m. pterygoideus lateralis inferior), suunpohjan kaksirunkoinen lihas (m. digastricus) ja kieliluun lihakset (m. suprahyoideus ja m. infrahyoideus).

Suun sulkijalihaksina toimivat ohimolihas (m. temporalis), ulompi puremalihas (m. masseter) ja sisempi siipilihas (m. pterygoideus medialis) sekä ulomman siipilihaksen ylempi osa (m. pterygoideus lateralis superior). Leuan sivuttaisiin liikkeisiin sekä eteen- ja taaksevientiin osallistuvat osa edellä mainituista yhtäaikaisesti.

Leukanivel (temporomandibular joint, TMJ)

Leukanivelet sijaitsevat kovien etupuolella. Niitä on 2 kappaletta, oikealla omansa, vasemmalla omansa. Ne toimivat aina yhtäaikaa. Leukanivel muodostuu alaleukaluun (os mandibula) ja ohimoluun välille (os temporale). Ohimoluu on liikkumaton osa ja kun leukanivel liikkuu, on alaleukaluu liikkuva osa. Leukanivelen liikkeitä ovat: suun avaaminen, suun sulkeminen, leuan liike eteenpäin, leuan liike taaksepäin, sekä sivuttaissuuntaiset liikkeet. Leukanivelessä luiden välillä on nivellevy, eli diskus. Sen tehtävänä on pehmentää luupintojen välistä liikettä.

Leukanivel.

Mikä voi aiheuttaa purentaelimistön toimintahäiriöitä (TMD)?

Purentaan liittyy paljon tiedostamattomia asioita. Jo pienikin “virheliike” suun alueella voi vaikuttaa suuresti lihaksiston ja leukanivelen optimaaliseen toimintaan ja niitä voi olla vaikea itse huomata.

  • Tavat. Kuten ruoan / purkan jauhaminen vain toisella puolella muuttaa hampaiden kosketuspinnat epäsymmetrisiksi, jolloin leukanivel kuormittuu epätasaisesti. Miten suu liikkuu puhuessa? Entä fyysinen työ? Puretko hampaat yhteen kun nostat vaikkapa jotakin painavaa?
  • Vammat. Esimerkiksi kaatumiset, iskut kasvojen alueelle ja kolarit saattavat vaikuttaa leukaniveleen ja sitä ympäröiviin kudoksiin.
  • Ikääntyminen ja sairaudet. Nivel kuluu vuosien saatossa, varsinkin jos sillä on suuri työmäärä esim. Hampaiden narskutuksesta johtuen. Reumasairaudet voivat vaikuttaa myös leukaniveleen.
  • Puutteet rentoudessa. Lihakset eivät pääse palautumaan kunnolla jos ne ovat alati jännitettynä. Stressi kuormittaa lihaksia ja jopa luo joillekin tavan purra hampaita yhteen päivän aikana

Yleisiä tuntomerkkejä purentalihaselimistön toimintahäiriöille

Kuulostavatko alla olevat tutuilta?

  • niska-hartiakipu
  • otsan ja ohimoalueen päänsärky
  • kipu leukanivelessä ja purentalihaksissa
  • kipu suun aukaisussa ja sulkemisessa
  • hampaiden arkuus ja epämukava tunne pureskeltaessa
  • leukaniveläänet, leukanivelen jäykkyys / lukkiutuminen
  • korvien kipu, suhina tai soiminen
  • huimaus ja tasapainohaasteet
  • toispuoleinen kipu leukanivelen alueella
  • vuorokaudenaikojen mukaan vaihteleva kipu
  • pureskelun, kylmyyden tai viiman laukaisemat tuntemukset

Kuulostaako tutulta?

Pääset purentalihasten hierontaan molemmille pisteillämme Tampereella.

Löydä itsellesi sopiva purentalihashieroja

Mitä purentalihashieronnassa tapahtuu ja mihin sillä vaikutetaan?

Hoidossa käsitellään niskan, kaulan, kasvojen ja pään ja kasvojen alueen lihaksia. Mikäli asiakas ei toivo käsittelyä suun sisäpuolelta, voidaan purentalihashieronta suorittaa käsittelemällä lihaksia pelkästään päältä. Suun sisäpuolelta hieronta tapahtuu käsineet kädessä. Käynnin aluksi kartoitetaan yhdessä asiakkaan hoitotarve eli mille alueille hoito keskitetään.

Hoito on tapahtumana vuorovaikutteista ja esimerkiksi hierontaotteiden voimakkuus määräytyy asiakkaan toiveiden ja tuntemusten mukaan. Hoidon aikana saa tuntua “makeaa kipua”, mutta kovaa kipua ei pidä tuntua, sillä hoidon aikana on tarkoitus rentouttaa lihaksia.

Purentalihashieronnalla pystytään rentouttamaan lihaksia ja parantamaan asiakkaan hahmotuskykyä kyseessäolevilla alueilla – näin ollen on helpompi tiedostaa ja korjata esimerkiksi virheasentoja tai muuttaa totuttuja tapoja (esim. purennan suhteen). Kun lihaksia saadaan rentoutettua, pystyvät ne toimimaan tehokkaammin ja täten pystytään vaikutamaan esim. leukanivelen sujuvaan toimintaan. Purentalihashieronnalla pystytään rentouttamaan myös kehoa kokonaisvaltaisesti ja vaikuttamaan positiivisesti hengitykseen ja äänentuottoon.

Katsotaan yksi käynti kerrallaan, että saavutetaanko haluttu lopputulos vai olisiko uudelle ajalle tarvetta.

Millon ei voi hieroa:

  • flunssa ja kuume
  • kipeä haava suun sisäpuolella
  • kasvain pään alueella tai suussa
  • konsultoi lääkäriä hoidon sopivuudesta, mikäli sinulla on kasvohermohalvaus tai kolmoishermosärkyä tai epäilet purentalihashieronnan sopivuutta itsellesi

Huomaathan, että meikki saattaa sotkeutua käsittelyn aikana.

Varaa aika

Nopea ja helppo nettiajanvaraus – katso vapaat ajat haluamallesi työntekijälle ja toimipisteelle

Siirry ajanvaraukseen

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Verkkokaupassa monipuoliset maksutavat